Zdravilišče Radenci

Radenci

V kraljestvu treh src in mineralnih vrelcev

Zdravilišče Radenci leži na severovzhodu Slovenije, dobrih pet kilometrov od Gornje Radgone ob meji z Avstrijo in trinajst kilometrov od Murske Sobote. Legende pravijo, da mineralni vodi v Zdravilišču Radenci utirajo poti pridni palčki pod zemljo. Podzemno brbotanje je leta 1833 slišal tudi študent medicine Karel Henn ob svojem prvem obisku Radencev. Po temeljnih analizah vode se je vrnil v Radence kot priznan zdravnik in leta 1869 z radensko slatino napolnil prvo steklenico. Poslej so jih dostavljali na cesarski dvor na Dunaju in papeškega v Rimu. Prvi gostje so zdravilišče obiskali že pred skoraj 130 leti, natančneje leta 1882.

V neposredni bližini Zdravilišča Radenci se nahajajo Terme Banovci, kjer vas hotel in hotelsko naselje Zeleni gaj pričakujeta sredi neokrnjene narave, daleč stran od industrijskih središč.

  

Nastanitev

Zdravilišče Radenci se ponaša z dvema sodobno opremljenima hotelskima kompleksoma. Hotel Radin s štirimi zvezdicami je osrednji hotel zdravilišča, z veznim hodnikom pa je povezan s hotelom Izvir, s termalnim bazenskim delom ter zdravstvenim in wellness centrom. Večina enoposteljnih sob v Radinu je opremljena s francoskimi ležišči, posebnost dvoposteljnih sob pa je, da ima večina tudi dodatno ležišče. V letu 2009 smo prenovili tudi hotel Izvir s tremi zvezdicami, ki je kot nalašč za posebna razvajanja. Za vse, ki želijo zdravilni dar vode dopolniti z nego telesa in krepitvijo telesne odpornosti, so v hotelu na voljo še raznovrstne aktivnosti in programi za dobro počutje.

Indikacije, zdraviliško zdravljenje in wellness 

Zdravilišče Radenci je v svetovnem merilu poznano po mineralizirani slatini. Mineralna voda Radenska je natrijeva-kalcijeva-hidrogenkarbonatna kislica, po vsebnosti CO2 pa spada med najbogatejše mineralne vode v Evropi. Ima več zdravilnih in blagodejnih učinkov na naše telo: stabilizira krvni tlak, pospeši prebavo, nevtralizira odvečno želodčno kislino, znižuje sečno kislino, povečuje izločanje urina in splošno poživlja telo in počutje. Mineralna voda pomaga pri različnih boleznih srca in ožilja: arterijska hipertenzija, stabilna angina pektoris, stanje po prebolelem srčnem infarktu, stanje po operacijah na srcu in žilju, motnje periferne arterijske in venske cirkulacije. Mineralno vodo koristimo pri pitni kuri in mineralni kopeli. Temperatura mineralne kopeli znaša 30 do 33 stopinj Celzija, traja pa od 5 do 20 minut, odvisno od posameznika.  Pomemben zdravilni faktor v Zdravilišču Radenci je tudi sladkovodno blato. Peloidna obloga deluje zmerno pomirjevalno, blaži bolečino in ugodno deluje pri kroničnih vnetjih. Zdravilišče Radenci je poznano tudi kot bioklimatsko zdravilišče, ki ima več kot 250 sončnih dni na leto.

Preberite več
Navodila za pot