Dolina Tamar

Planica

Tamar je čudovita ledeniška dolina, ki je priljubljena foto lokacija. Dolina je nadaljevanje doline Planica znane po smučarskih skokih. Javni pomet v dolino ni dovoljen. Najbolj priročno je parkirati v Planici in se v Tamar odpraviti na približno eno uro dolgo pešačenje. Če niste ljubitelj pešačenja se lahko v dolino odpravite tudi s kolesom ali sanmi in smučmi pozimi.


V Tamar iz Planice vodita dve makadamski poti. Gozdna pot in nekoliko bolj utrjena glavna pot. Pot vas bo vodila med slikovitimi grbinastimi travniki in senožetmi, kasneje med gozdom. Na robu jase je majhna kapela Marije pomagaj v notranjosti pa planinski dom Tamar (1108 m). Tu se lahko okrepčate ali pa enostavno počivate in uživate v čudovitem pogledu na Julijske Alpe.

Planinski dom je lahko končna destinacija ali pa izhodišče za poti visoko v gore, ki obkrožajo dolino Tamar. Od lepem vremenu se iz vzhoda proti zahodu lepo vidi Ponco (2274 m), Jalovec (2645 m), Mojstrovko (2366 m) in druge vrhove julijskih Alp. V bližini planinske koče se nahaja gorski potok Nadiža, prvi izvir reke Save Dolinke, ki ponikne in na površje priteče pri Zelencih.

Na fotografiji je Planinski dom Tamar z Julijskimi Alpami v ozadju, ki je nadvse priljubljena foto točka.

Avtor fotografije: Slovenia360
Preberite več
Navodila za pot