Ledeni slap Peričnik

Mojstrana

Slap Peričnik (52 m) je eden izmed najvišjih in najbolj znanih slapov v Sloveniji. Prav za prav se Peričnik imenuje tako slap kot tudi potok v Triglavskem narodnem parku, ki teče čez ledeniško dolino Vrata v potok Bistrica.

Kadar govorimo o slapu Peričnik lahko govorimo o dveh slapovih in sicer o zgornjem Peričniku (16 m) in spodnjem Peričniku (52 m). Najbolj znani je spodnji Peričnik, ki buči preko 52 m visoke stene. Izpod slapa se lahko podate na nasprotni breg Bistrice ter nekaj deset metrov navzgor po melišču od koder lahko občudujete oba. Slapova sta kot dva mogočna stražarja, ki čuvata ledeniško dolino Vrata.

Slap Peričnik je svetovna znamenitost posebne vrste. Zakaj? Malo je takšnih slapov na svetu, pod katerimi se lahko sprehodite. Ja, pod slapom Peričnik se lahko sprehodite in opazujete kako voda buči čez previsno steno. Edinstveno podobo slapu daje konglomeratna kamnina, ki je za vodo prepustna. Zato poleg osnovnega curka slapu, voda pronica skozi na tisoče drobnih kanalov. To je tudi razlog zakaj pozimi Peričnik zamrzne v obliki tisočerih ledenih sveč. Če se odločite za ta sprehod je dobro imeti nepremočljivo vetrovko in čelado.

Do njega vodi označena pot iz Mojstrane. Najbolje, da se do njega napotite peš ali s kolesom. Pešpot iz Mojstrane poteka po desnem bregu potoka Bistrica. Dostop do slapu je možen tudi z avtomobilom preko Mojstrane (odcep Vrata / Aljažev dom). Slap je od parkirišča oddaljen približno 100 m.

Na fotografiji je slap Peričnik v podobi tisočerih ledenih sveč. Fotografija je posneta ob vznožju spodnjega Peričnika.

Avtor fotografije: Kramargasper
Preberite več
Navodila za pot