Šmarna gora, vzhod

Ljubljana

Šmarna gora je 669 metrov visok vrh, ki se nahaja severozahodno od glavnega mesta Slovenije, Ljubljane. Na vrhu Šmarne gore se nahaja gostinski lokal, cerkev in vpisna knjiga. Razgled z vrha je čudovit in zato je tudi priljubljena fotolokacija.

Poseben čar ima pogled na okoliško pokrajino ob sončnem vzhodu.  Zato, da bi ujeli sončni vzhod na vrhu  Šmarne gore v objektiv fotoaparata ali mobilnega telefona se morate pravočasno v zgodnjih jutranjih urah podati na pot. Priporočljivo je, da se odpravite na vrh po lahki označeni poti, z ustrezno obutvijo in seveda po možnosti tudi z naglavno lučko. Lahke označene poti, ki vas bodo od izhodiščnih točk do vrha pripeljale ob zmerni hoji med 45 in 55 minutami so:

-          Tacen - Šmarna gora, čez Spodnjo Kuhinjo z izhodiščno točko iz parkirišča Tacna.

-          Šmartno - Šmarna gora, Šmartinska pot z izhodiščno točko iz parkirišča pokopališča Šmartno zapeljemo proti bližnjemu pokopališču

-          Šmartno - Šmarna gora, Partizanska steza z isto izhodiščno točko kot Šmartno – Šmarna gora.

-          Lipa - Šmarna gora, pot čez Peske z izhodiščno točki pri  bivši diskoteki Lipa.

Na vrhu Šmarne gore se vam odpre pogled na Gorenjsko, del Julijskih Alp, Karavanke in Kamniško Savinjske Alpe. Sončni vzhod na vrhu Šmarne gore je res odlična fotolokacija za vse ljubitelje zgodnjih jutranjih ur.

Preberite več
Navodila za pot