Iščeš proste nastanitve? Izberi datum spodaj in preveri razpoložljivost in cene.
Datum prihoda
Datum odhoda
Gostje
Otroci

Stolp Gonjače

Šmartno

Spektakularni 360° Pogled na Brda

Razgledni stolp Gonjače je ena izmed najbolj priljubljenih točk za obiskovalce, ki želijo uživati v čudovitih razgledih na slikovito pokrajino Brd. Nahaja se v vasi Gonjače, sredi gričevnate pokrajine, ki je znana po svoji lepoti in bogati kulturni dediščini.

Zgodovina in Arhitektura

Stolp Gonjače je bil zgrajen leta 1961 v spomin na padle borce druge svetovne vojne in žrtve fašističnega nasilja. Zasnoval ga je priznani arhitekt Oskar Kogoj, kar mu daje poseben zgodovinski in kulturni pomen. Stolp se dviga 23 metrov visoko in je sestavljen iz 144 stopnic, ki vodijo do vrha, kjer se razprostira čudovit razgled.

Osupljivi Razgledi

Obiskovalci, ki se povzpnejo na vrh stolpa, so nagrajeni z nepozabnimi panoramskimi razgledi na vse strani. Na severu lahko občudujejo Alpe, na jugu pa Jadransko morje. Pogled se razteza čez vinograde in oljčne nasade, ki so značilni za to regijo, ter sega vse do sosednjih pokrajin, kot so Furlanija, Benečija in Kras.

Brda na Slovenia360

Za vse, ki želijo doživeti lepoto Brd in razglednega stolpa Gonjače, a nimajo možnosti za obisk, je na voljo interaktivna 360-stopinjska virtualna tura na spletni strani Slovenia360. Ta inovativna platforma omogoča obiskovalcem, da se virtualno povzpnejo na stolp in uživajo v osupljivih razgledih iz udobja svojega doma. Virtualna tura ponuja podroben vpogled v vse kotičke tega znamenitega stolpa ter okoliške pokrajine, kar je idealno za načrtovanje obiska ali zgolj uživanje v čudovitih pogledih.

Aktivnosti in Okolica

Poleg obiska stolpa Gonjače, regija Brda ponuja še številne druge aktivnosti. Vinogradniške poti vabijo ljubitelje vina na degustacije v lokalnih kleteh, kjer lahko poskusite vrhunska vina te regije. Kolesarjenje in pohodništvo po okoliških gričih omogočata aktivno preživljanje prostega časa v neokrnjeni naravi.

Kulturna Dediščina

Brda so znana tudi po svoji bogati kulturni dediščini. V bližini stolpa Gonjače lahko obiščete srednjeveške vasice, cerkve in gradove, ki pričajo o dolgi in pestri zgodovini tega območja. Med njimi izstopa grad Dobrovo, ki je danes kulturni in razstavni center, kjer se odvijajo različni kulturni dogodki in prireditve.

Razgledni stolp Gonjače je simbol lepote in zgodovine Brd. Njegov obisk je nepozabno doživetje, ki ga še dodatno obogatijo številne aktivnosti in znamenitosti v okolici. Ne glede na to, ali se odločite za obisk v živo ali za virtualni sprehod po stolpu na Slovenia360, vas čaka osupljiva pokrajina, ki vam bo vzela dih.
Preberite več
Navodila za pot