Iščeš proste nastanitve? Izberi datum spodaj in preveri razpoložljivost in cene.
Datum prihoda
Datum odhoda
Gostje
Otroci

Slap Virje

Bovec

Na idiličnem Bovškem, v neposredni bližini slikovite vasi Plužna, se razprostira naravno čudo - Slap Virje. Ta izjemni naravni biser se nahaja na potoku Glijun in je prava paša za oči vsakega obiskovalca, ki se odpravi na pot odkrivanja neokrnjene narave Slovenije oziroma doline Soče.

Potok Glijun, ki napaja Slap Virje, izvira iz Kaninskih podov ter se ponaša z značilnim kraškim izvirom. Njegova voda je izjemno mrzla, tudi v vročih poletnih mesecih pa komajda doseže temperature nad 5 °C, kar je zagotovo osvežujoča izkušnja za tiste, ki se odločijo za kopanje.

Slap Virje se nahaja približno 300 metrov nižje od izvira potoka, v široki globeli pod vasjo Plužna. Do njega vodi strma pešpot, ki pa je nagrajena s spektakularnim pogledom na mogočen slap. Ko voda z mogočnim šumom padlja čez skale, se razdeli v dva dela, kar ustvari slikovito prizorišče, ki jemlje dih. Slap doseže višino približno 20 metrov, pri čemer se desni pramen najprej spusti po skali, nato pa se prosto usuje v tolmun. Levi pramen pa se po nekaj metrih razprši na dva dela in prav tako tvori osupljiv prizor, ko padajoče vode ustvarjajo belečo kopreno nad tolmunom.

Sam tolmun je impresivno naravno oblikovanje, razdeljen na dva dela s skalnim pragom in obdan z zeleno jaso. Poleti, ko sonce obsije tolmun, se v njem razraščajo alge, ki mu dajejo živahno zeleno barvo, kar dodatno poudari njegovo lepoto.

Slap Virje v vsej svoji mogočnosti zasije ob visoki vodi, običajno v mesecih maja in junija, ko se topi sneg. V tem času slap ponosno razkazuje svojo moč, saj voda z bučnim hrupom padleče vode napolni okolico s čarobnostjo narave. V ostalih mesecih se voda umiri in počasi cedi po mahom obrastelih skalnih stenah, ustvarjajoč mirno, a enako čudovito prizorišče.

Za vse tiste, ki si želijo doživeti lepoto Slapa Virje in okoliških naravnih čudes na drugačen način, je na voljo virtualni sprehod na spletni strani Slovenia360.si. Tam lahko obiskovalci uživajo v osupljivih razgledih na ta naravni dragulj, ki jim omogočajo, da se poglobijo v lepote Slovenije kar iz udobja svojega doma.

Slap Virje predstavlja le enega izmed številnih skritih draguljev Slovenije, ki čakajo, da bodo odkriti. Njegova mogočnost in lepota navdušujeta obiskovalce ter ponujata nepozabno doživetje povezovanja z naravo. Zato ne odlašajte, ampak se odpravite na potovanje odkrivanja in doživite čarobnost Slapa Virje v vsej njeni veličini.

Vir: Wikipedia

Preberite več
Navodila za pot