Iščeš proste nastanitve? Izberi datum spodaj in preveri razpoložljivost in cene.
Datum prihoda
Datum odhoda
Gostje
Otroci

Sveta Gora - Nova Gorica

Solkan

Razglednica Miru in Lepote nad Novo Gorico

V objemu zelenih brd, kjer se slovenska Istra prepleta s čarobnostjo Goriških Brd, se nad mestom Nova Gorica dviga Sveta Gora – kraj, kjer se prepletajo zgodovina, duhovnost in neokrnjena narava. Ta čudovit kraj, ki ga zdaj lahko občudujete tudi skozi panoramske posnetke na portalu Slovenia360, je več kot le turistična atrakcija; je simbol miru in upanja, ki privablja obiskovalce z vseh koncev sveta.

Zgodovina in duhovnost
Sveta Gora, znana tudi kot 'Slovenska Loreto', se ponaša z bogato zgodovino, ki sega vse do 16. stoletja. Legenda pravi, da je na tem mestu pastirica našla kip Marije, kar je povzročilo, da je Sveta Gora postala priljubljena romarska točka. Bazilika Kraljice Svetogorske, ki zdaj stoji na tem mestu, je arhitekturni biser in duhovno središče, ki privablja tako romarje kot ljubitelje kulture in umetnosti. V njej je mogoče občudovati umetniška dela iz različnih obdobij, vključno s slavnim baročnim oltarjem.

Naravne lepote
Obdan z bujnim gozdom in slikovitimi hribi, Sveta Gora ponuja obilo možnosti za ljubitelje narave in pohodništva. Poti, ki vodijo do vrha, so primerne za vse generacije in ponujajo čudovite razglede na Soško dolino, Furlansko nižino in Jadransko morje. Ob jasnem vremenu je mogoče videti celo Benetke! Naravni rezervat območja ohranja bogato floro in favno, kar obiskovalcem omogoča, da se približajo neokrnjeni naravi.

Kulturni utrip
Sveta Gora ni zgolj kraj tišine in premišljevanja, ampak tudi prostor kulturnih dogodkov. Vsako leto gosti številne koncerte, razstave in delavnice, ki združujejo lokalno tradicijo in sodobne umetniške prakse. Poletni večeri na Sveti Gori so posebno doživetje, ko se bazilika in okolica spremenita v prizorišče glasbenih in gledaliških predstav.

Gastronomska doživetja
Obisk Svete Gore ni popoln brez raziskovanja lokalne kulinarike. Okoliške gostilne ponujajo tipične goriške jedi, kjer se prepletajo vplivi slovenske, italijanske in avstrijske kuhinje. Ne smemo pozabiti na vrhunska vina, ki so značilna za to regijo. Vinski turizem tukaj cveti, zato obiskovalci pogosto kombinirajo duhovno potovanje z degustacijo lokalnih vin.

Dostopnost in namestitve
Sveta Gora je lahko dostopna z avtomobilom ali javnim prevozom iz Nove Gorice, kar omogoča enostaven dnevni izlet. Za tiste, ki si želijo daljšega bivanja, pa okolica ponuja širok izbor namestitvenih možnosti – od prijetnih penzionov do luksuznih hotelov. Najd

360° Razgledi
Za tiste, ki Svete Gore še niste obiskali, ali pa si želite obuditi spomine na obisk, portal Slovenia360 ponuja edinstveno možnost ogleda tega čarobnega kraja. 360-stopinjski panoramski posnetki vam omogočajo, da se virtualno občudujete razglede z vrha in začutite duh tega svetega kraja, ne da bi zapustili udobje vašega doma.

Sveta Gora nad Novo Gorico je več kot le turistična destinacija; je kraj, kjer se stikajo zgodovina, kultura, duhovnost in naravna lepota. Ne glede na to, ali iščete mir in duhovno obnovo, uživate v naravi ali raziskujete lokalno kulturo in kulinarične užitke, Sveta Gora ponuja nekaj za vsakogar. Obiščite ta čudovit biser Slovenije in doživite njegovo čarobnost, bodisi osebno ali skozi virtualne panorame na Slovenia360.

Preberite več
Navodila za pot