Iščeš nastanitev v okolici? Izberi datum spodaj in poišči.
Datum prihoda
Datum odhoda
Gostje
Otroci

Bohinj

Bohinj

Bohinj, zelena rajska oaza miru, nedotaknjenih planin in gora - turistična destinacija, ki jo še ni zajel množični turizem in prav to jo odlikuje: Idilični čar tihega miru.  Bohinj je velika odprta kotlina - dolina z največjim naravnim jezerom v Sloveniji, obdana z Juliskimi Alpami in v samem osrčju enega od najstarejših narodnih parkov v Evropi, Triglavskega narodnega parka z najvišjo goro Triglav. Angleška pisateljica Agatha Christie, ki je Bohinj tudi večkrat obiskala je zapisala: "Bohinj je prelep za umor!"  

Na portalu Slovenia360 si lahko ogledate 360 panorame iz zraka na lokacije v Bohinju: Ribčev Laz, Studor, Stara Fužina. Po Hotelu Jezero in Hotelu Center Bohinjsko Jezero pa se lahko virtualno sprehodite s pomočjo 360 panoramskih posnetkov, ki vas pripeljejo od recepcije pa do posameznih nastanitev hotela, tu lahko opravite tudi rezervacijo v povezavi s sistemom Booking.com (brez provizije) - tako podpirate razvoj portala z največ vizualnih vsebin in omogočate prikaz vedno novih skritih in  zanimivih foto lokacij v Sloveniji.

Prvovrstna turistična in foto lokacija ob Bohinjskem jezeru (Ribčev Laz)  je pri cerkvi Svetega Janeza Krsnika zgrajena pred letom 1300 (doba romantike, kasneje opremljena z baročnim oltarjem). Cerkev Janeza Krsnika  je največji kulturni spomenik v Bohinju, sama lokacija ob jezeru, obdanem z gorovji Julijskih Alp pa najlepša razgledna točka naravnega bisera.

Prebivalci Bohinja so ves čas živeli predvsem od pašništva in z njim povezanega sirarstva - zato tradicija izdelave Bohinjskega sira, ki se ohranja iz roda v rod. Gre za znameniti sir mohant- z značilnim vonjem, zaščiten na evropski ravni - lokalna kulinarična posebnost in specialiteta za gurmane. Nepoznavalci bi znali razmišljati, da gre za pokvarjen sir :).

Živino so v poletnem času pasli pastirji (planšarji)  po planinah,  v dolinah pa so pokošeno travo sušili za krmo živine v zimskem času. Sušenje trave je potekalo v kozolcih- toplarjih, ki so še danes ohranjeni v vsej svoji enkratni idilični podobi - kar je tudi slovenska znamenitost in istočasno izjemna kulturna dediščina  podeželja.  Izjemna  foto lokacija je  skupina kozolcev - toplarjev (rečejo jim tudi stogovi) v vasi Studor - pod kopasto razgledno goro Studor od koder je očarljiv idiličen pogled na Bohinjsko jezero.

Bohinjsko jezero je  največje naravno ledeniško pretočno jezero v Sloveniji, (dolžina  4.100 m, širina 1.200 m, največja globina 45 m). V njem živi veliko vrst alg in rib. Poleti se voda na površini segreje do 22 stopinj celzija, pozimi pa večkrat zamrzne in na ledu lahko drsate. Ljubitelji vodnih aktivnosti v naravi bodo prišli še posebej na svoj račun ko je toplo, saj lahko v jezeru plavate, srfate, se vozite s čolnom, kajakom ali kanujem se potapljate ali pa lovite ribe. Po jezeru se lahko zapeljete s turistično ladjico, na kateri boste naredili nepozabne panoramske fotografije. Ob jezeru je sicer tudi  idilična sprehajalna pot.

V Bohinju je v svetovnem merilu zelo poseben Slap Savica - to je spektalularen slap, vklenjen v prepadne stene gore Komarča - dostopen prav vsakemu turistu. 78 metrov visok slap izvira ob prelomu strmine stene in se izliva v Bohinjsko jezero (imenuje se Savica). V reki Savici živi 5 vrst rib: potočna postrv, šarenka, lipan, menek in klen.  Slap Savica je ena od naravnih čudes sveta in je izjemna foto lokacija, ki jo preprosto morate obiskati!

Ob Bohinjskem jezeru vstopite v panoramsko gondolo, ki vas popelje na "panoramski" Vogel, zanimiv v vseh letnih časih s pogledi na Julijske Alpe in Triglav  (huda foto lokacija!) Poleti  je Vogel razgledna planina z izhodiščem za pohodniške ture, pozimi pa tudi najdaljše slovensko visokogorsko smučišče s progo, ki pripelje do vznožja.  

Pokljuka, še en gorski biser,  planota ob robu Triglavskega narodnega parka, pokrita s pašniki in z izredno visokim smrekovim gozdom. Pokljuka je idealno izhodišče za mnoge planinske poti v visokogorje Julijskih Alp.

Debela snežna odeja na Pokljuki omogoča in nudi urejene tekaške proge med smrekovimi gozdovi in je prepoznavna tudi po gostovanju mednarodnih tekmovanj v biatlonu.  Turistična destinacija Pokljuka ima nastanitve v sklopu Hotelov in sodobno urejenega  biatlonskega centra. 

Preberite več
Navodila za pot