Iščeš proste nastanitve? Izberi datum spodaj in preveri razpoložljivost in cene.
Datum prihoda
Datum odhoda
Gostje
Otroci

Bled

Mondeno alpsko letovišče ob Blejskem jezeru (lediniško jezero), z lepim razgledom na bližnje Triglavsko pogorje, Karavanke in Kamniške Alpe, eden najslikovitejših in najlepših delov slovenske zemlje, ki ga je največji slovenski pesnik Prešeren imenoval "podoba raja". Bled, s svojimi izjemnimi naravnimi lepotami ima svoj prepoznavni simbol: otoček  sredi jezera z 99 kamnitih stopnic , ki vodijo do cerkve(1465) z zvonom želja (1534). Bled je opevan od številnih turistov in turističnih organizacij, kar opažajo in navajajo  znane medijske hiše po svetu. Zaradi bogate kulturne dediščine je otok zaščiten kot prirodna znamenitost in kulturni spomenik. Blejski grad na skalni pečini, ki se navpično vzdiguje iznad jezera, je baročna stavba, ki pa kaže značilnosti srednjeveške utrdbe.

Blejsko jezero meri 2,1 x1,3 km. Največja globina 31 m. Poletna temperatura vode  24 oC ( primerna za kopanje), v hudi zimi pa  jezero zamrzne. Ob jezeru so prijetne grajske plaže, obdaja pa ga krožna sprehajalna pot (6 km), po kateri si lahko privoščite vožnjo s kočijo ali pa izberete turistični vlakec. Na Blejskem jezeru si lahko privoščite priljubljeno veslanje. Bled ima svoj veslaški klub in zelo dolgo tradicijo, tu se odvijajo tudi mednarodna veslaška tekmovanja.  

Do otoka na jezeru se lahko peljemo s tradicionalnim  lesenim čolnom: "Pletna", katero poganja čolnar. Že vse od 12. stoletja dalje tako prevažajo romarje na otok.

Blejsko kotanjo je končno izoblikoval ledenik, ki se je pomikal v ledeni dobi. Tektonsko zasnovo jezera potrjujejo termalni vrelci in zaradi njih voda doseže prijetnih 24o C. Termalni vrelci so zajeti v pokritih bazenih Grand Hotela Toplice ter Hotelih Golf in Park.

Zasluge za zgodnji razvoj zdraviliškega turizma, namenjenega petičnim gostom, so povezane  z znanim švicarskim naravnim zdravilcem Arnoldom Riklijem, ki je leta 1852 prišel na Bled, da pozdravi svoje bolezni in tu ostal več kot 50 let. V svojem navdušenju je na Bledu razvil vrhunsko evropsko središče za premagovanje bolezni in utrjevanje zdravja. Arnold Rikli je imel svojo metodo zdravljenja z zračnimi, sončnimi in parnimi kopelmi. Temeljila je na kopanju v hladni vodi, golem sončenju in sprehajanju.  Arnold Rikli v svojih knjigah prikazuje širok spekter delovanja naravnega zdravilišča na Bledu v povezavi z vodo, soncem in čistim zrakom - kar predstavlja vir zdravja. Straža, danes urejeno zimsko smučišče, je bila tedaj idealna lokacija za goloto in sprehode v čisti naravi s prečudovitimi pogledi. Bled je veljal za najlepše zdravilišče tedanjega cesarstva.

V naravnem parku (tik ob jezeru, s pogledom na otoček in grad), danes ostaja državna protokolarna rezidenca Vila Bled - turistična destinacija - sinonim za gostoljubje, udobje, brezčasno eleganco, kulinariko in nepozabna doživetja.

Blejski grad je najstarejši grad na slovenskem in tudi najbolj priljubljena razgledna točka!  V 1000 letih je preživel potrese in požare, današnja oblika pa je ohranjena  300 let. Do gradu se lahko pripeljete z avtom, kočijo, turističnim vlakcem ali pešačite  po poti od čolnarne ob jezeru. V gradu je stalna razstava, ki zajema zgodovinski razvoj Bleda.  Tu je še restavracija (ki daje svoj pečat in zagotavlja brezpogojno kakovost),  grajska vinska klet, tiskarna, kovačnica, kapela in zeliščna galerija.

Potrebno je omeniti še zelo prepoznaven kulinarični simbol Bleda: Po stari izvirni recepturi izdelana znamenita "kremšnita" ali blejska kremna rezina - Obvezno jo morate poizkusiti!

Destinacija Bled (z mnogimi legendami) je zares nepozabna: To naravno čudo sveta zmore posamezniku spremeniti življenje: Blejski grad je idealna lokacija, da osrečite ljubljeno osebo, tu se lahko poročite! Ali zaročite - v eni najlepših grajskih kavarn na svetu, ta je prav na dvorišču Blejskega gradu, ki ga obdaja obzidje preko katerega se odpira daleč naokrog prečudovit pravljičen razgled na Alpe in seveda na otok sredi jezera na katerem je cerkvica z zvonom želja. Pridite, pozvonite na zvon želja in si zaželite... .

Zvon želja spremlja legenda o potopljenem zvonu: Zvon želja je leta 1534 vlil Franziskusu Patavinus v italijanski Padovi.  Legenda pravi, da je takrat na blejskem gradu živela mlada, neutolažljiva vdova. Moža so ji ubili razbojniki in njegovo truplo vrgli v jezero, zato je zbrala vse svoje srebro in zlato ter dala vliti zvon za kapelo na otoku. Vendar zvon tja ni nikoli prispel, saj ga je hud vihar potopil z ladjo in čolnarji vred. Pravijo, da se še dandanes v jasnih nočeh oglaša iz globin. Obupana vdova je po tej nesreči prodala vse svoje imetje in odšla v samostan v Rimu. Po njeni smrti je papež posvetil nov zvon in ga poslal na blejski otok. Kdor s tem zvonom pozvoni in svojo željo sporoči usmiljeni »gospe z jezera«, se mu želja izpolni.

V foto zapisu poleg detajla zvona želja ne smejo manjkati še šarmantni labodi na jezeru, tradicionalno prevozno sredstvo - pletna, odsev hribovja na gladini, slikovita podoba otoka  z baročnim stopniščem in cerkvijo ter romantični sončni zahod.

Bled slovi še po eni svojevrstni lepoti: Soteska Vintgar

1,6 km dolga soteska je zarezana med navpičnimi stenami hribov, krasi jo reka s slapovi, tolmuni in brzicami. Pogled seže še na  eno znamenitost: Mogočen kamnit most z enim lokom. Soteska Vintgar je povezana z lesenimi mostovi in galerijami, ki nam omogočajo bližino: Njeno veličastno resničnost, ki turistu vzame dih z vsakim pogledom! Na železniški postaji Bled se odpravite na muzejski vlak , ki vas popelje čez kamniti most, mimo Soteske Vintgar  po slikoviti bohinjski progi, stari že več kot 110 let. To je potep v stare čase, s panoramami, ki jih na Bledu morate doživeti!

Ne nazadnje je Bled v vseh letnih časih  idealno izhodišče za pohodništvo in planinarjenje po planinskih poteh v neokrnjeni naravi Julijskih Alp - zaščitenega področja, ki ga pokriva Triglavski narodni park (spada med najstarejše narodne parke v Evropi).  V središču narodnega parka je zelo obiskana in najvišja slovenska gora, Triglav (2864m).

Bled ima največje golf igrišče (z 27 luknjami) v Sloveniji z izjemnimi naravnimi lastnostmi in čudovitimi razgledi -  uvrščajo ga med najlepše alpske destinacije v Evropi. Poleg dveh igrišč (Kraljevo z 18 luknjami in Jezersko  z 9 luknjami) je na voljo tudi odlična vrhunska spremljajoča ponudba. 

Bled ima krajšo, lepo urejeno smučarsko progo - smučišče Straža. Izven sezone je na progi (speljani z vrha hriba, vzdolž dvosedežnice) postavljeno sankališče.  S proge je čudovit pogled na grad in jezero.

Na Bledu in okolici lahko kampirate - Camping Bled, Kamp Šobec.  

Drsanje si lahko privoščite na Terasi kavarne Park, v mrzli zimi pa tudi na zaledenelem jezeru.

Na Bledu imajo tudi pustolovski park, ki nudi zabavo celi družini.

Obisk Bleda moramo nujno povezati še bližnjo Radovljico . Tako so Radovljico prepoznali anlgeški turisti: "Očarljivo, mirno mesto z osupljivim srednjeveškim trgom in nekaj nenavadnimi in briljantnimi muzeji."

V Radovljiški graščini (z obnovljeno baročno dvorano) se danes vrstijo dogodki: koncerti, sprejemi, poroke.

V Lectarski delavnici (ki je tudi muzej) si lahko v živo ogledate znamenito izdelavo rdeče barvanih lectovih srec na tradicionalen način. Postopek izdelave spada med redko umetnostno obrt. Izdelek je narejen iz posebnega medenega testa. Spominski okrasek:  "Lectovo srce" (na katerem so unikatne poslikave in različni napisi- sporočila) je namenjen  izkazovanju ljubezni do svojih najbljižnjih.

Kontakt: Turistično Društvo Bled   +386 4 5741 122   info@td-bled.si

Preberite več
Navodila za pot