Datum prihoda
Datum odhoda
Gostje
Otroci

Bukovniško jezero

Dobrovnik

Bukovniško jezero je skriti zaklad Goričkega krajinskega parka obdan z gozdom, ki obiskovalcem nudi možnost počitka in sprostitve v naravi.

Jezero je nastalo z zajezitvijo potoka Bukovnica (okrog leta 1948 - 1949) kot protipoplavni ukrep z regulacijskimi deli ob reki Ledavi in njenih pritokov. Danes vas bo jezero ob pravih pogojih nagradilo z zrcalno podobo okolice, ki naredi jezero foto lokacijo vredno obiska.

Bukovniško jezero, z lepo urejeno okolico, obiskovalcem nudi popoln kraj za počitek na pomolu ali klopcah okrog jezera, v gozdu ob Kapeli svetega Vida ali izviru “sv. Vida”. Posebnost za sprostitev območju dajejo energetske točke (26 točk) blagodejnega energetskega sevanja.
Za bolj raziskovanja željne obiskovalce nudi jezero možnost spoznavanja narave na lahko dostopni gozdni učni poti, možnost ribolova, piknika, kampiranja (PZA), preskušanja spretnosti v pustolovskem parku, odkrivanja pravljičnih bitij na pravljični poti okrog jezera in uživanje v lokalni kulinariki.

V kolikor se boste zapletli v pogovor z domačini vas bodo skoraj zagotovo povprašali ali ste si umili oči z vodo iz izvira »sv. Vida«. Ustno izročilo pravi, da si z vodo ki izvira pri sv. Vidu lahko izboljšate vid oz. celo spregledate.

Kot zanimivost naj dodamo, da so radiestezisti leta 2001 področje raziskali in odkrili več kot 50 energetskih točk (26 od 50 točk je danes označenih in jih lahko obiščete) pri tem so ugotovili še, da potekata dve »liniji moči” oz. “zmajeve črte” ki se križajo na mestu, kjer stoji kapelica. Kdaj točno je bila kapelica postavljena nam podatek ni znan. Znano je le da je leta 1818 leseno kapelico nadomestila opečnata. Vsako leto je 15. Junija ob kapelici proščenje, ko ta kraj obišče po več tisoč ljudi (zanimiva romarska destinacija).

Dostop do jezera je urejen iz smeri Dobrovnika.Če potujete z avtom parkirate na urejenem (plačljivem) parkirišču. Na vhodu je urejena TIC pisarna s trgovino s spominki.

V bližini jezera lahko sprostite adrenalin v pustolovskem parku.

Preberite več
Navodila za pot