Iščeš proste nastanitve? Izberi datum spodaj in preveri razpoložljivost in cene.
Datum prihoda
Datum odhoda
Gostje
Otroci

Žalec

Žalec

Žalec je majhen in slikovit kraj, ki leži v osrčju Spodnje Savinjske doline. V literaturi se prvič omenja leta 1182, trške pravice pa dobi leta 1265. V obdobju turških vpadov, v 16. st., Žalec utrpi precejšnjo škodo. Kot obrambo pred turškimi vpadi so Žalčani okoli cerkve Svetega Nikolaja postavili taborno obrambno obzidje s štirimi obrabnimi stolpi na vogalih. Obrabni izid se je kasneje porušil, ostal je edino en obrabni stolp, ki je bil obnovljen leta 2002. Leta 2004 so ob stolpu posadili trto ki so jo poimenovali Nikolaja in je potomka najstarejše vinske trte na svetu z mariborskega Lenta.

Danes Žalec slovi po svoji pivovarski tradiciji, ki sega že več kot 400 let nazaj. Od konca 19. stoletja velja za središče slovenskega hmeljarstva. Zato ni naključje, da je ena največjih znamenitosti Žalca prav Eko muzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, ki ponuja vpogled v zgodovino pivovarstva. Posebna znamenitost Žalca je tudi fontana piv, ki se nahaja na glavnem trgu. Fontana je bila zgrajena leta 2016 in je ena največjih pivskih fontan na svetu. Obiskovalci lahko sami točijo različne vrste lokalnega piva iz 6-tih pip. V Žalcu pa je poleg ljubiteljev piva poskrbljeno tudi za ljubitelje vina. Na pokušino najboljših vin Savinjske doline, se lahko odpravite v Obrambni stolpu z vinskim keudrom (klet), ki poleg degustacije na ogled postavlja stalno etnološko razstavo orodja in opreme za pridelavo grozdja in vina.

Poleg Eko muzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, degustacije piva na Fontani piv in vina v keudru vas k ogledu vabi tudi rojstna hiša skladatelja Rista Savina, Zoltanova kovačija, rimska nekropola, sakralna dediščina (Bazilika Matere Božje, Cerkev Sv. Nikolaja), Dvorec Novo Celje, rudarski muzej v Grižah ali pa se enostavno sprehodite po mestu in odkrivate točke Savinove sprehajalne poti ter občudujete staro trško arhitekturo.

Preberite več
Navodila za pot